14 Fun Facts About Edgar Allan Poe

RO: 15 Lucruri interesante despre Edgar Allan Poe

Bună tuturor! Nu știu dacă vă amintiți, dar într-una dintre postările mele anterioare (pe care o puteți citi aici: Top 10 Best Books To Read Around Halloween), v-am promis un articol dedicat iubitului nostru scriitor al genului horror, Edgar Allan Poe. Ei bine, iată-l! Sper să vă placă!

Introducere:

Edgar Allan Poe (19 ianuarie 1809- 7 octombrie 1849) a fost un scriitor, poet, editor și critic literar american. Poe este cunoscut mai ales pentru poezia și povestirile sale, în special poveștile sale despre mister și macabru. El este considerat pe scară largă ca o figură centrală a romantismului în Statele Unite și a literaturii americane în ansamblu și a fost unul dintre primii practicanți ai nuvelei din țară. El este, de asemenea, considerat, în general, inventatorul genului de ficțiune detectivă și este creditat în continuare că a contribuit la apariția genului science fiction. Poe a fost primul scriitor american bine-cunoscut care și-a câștigat existența doar scriind, având ca rezultat o viață și o carieră dificile din punct de vedere financiar.

O mică teorie:

La moartea misterioasă a stăpânului misterului american și a macabrului, rivalul literar al lui Edgar Allan Poe a scris un necrolog și o biografie zdrobitoare a autorului. Cu toate acestea, o mare parte din ceea ce a fost scris de dușmanul lui Poe, Rufus Griswold, a fost neadevărat. Răzbunător pentru lucrurile pe care Poe le scrisese despre Griswold, portretul post-mortem al lui Poe îl pictează ca un nebun obsedat de femei și droguri și lipsit de moravuri și prieteni.

Deși departe de adevăr, multe dintre distorsiunile lui Griswold au fost crezute. Era singura biografie a lui Poe la acea vreme – și una bine citită – și, în combinație cu tonul unora dintre lucrările lui Poe, era convingător pentru un public care dorea să creadă în întunericul scandalos al scriitorului. Chiar dacă pretinsele scrisori de la Poe către Griswold „dovedind” nebunia sa s-au dovedit mai târziu falsificate – iar prietenii lui Poe au negat vehement calomnia sălbatică – până în zilele noastre imaginea lui Poe ca o pasăre ciudată răvășitoare persistă.

Un secol și jumătate mai târziu, poate cel mai ciudat lucru despre Edgar Allan Poe este că nu era deloc foarte ciudat, relativ vorbind. El nu pândea în cimitire, dar de fapt a fost un pionier harnic și strălucitor care a schimbat fața literaturii americane. Având în vedere acest lucru, iată câteva dintre lucrurile ciudat de normale de știut despre unul dintre cei mai inovatori autori din America.

Lucruri puțin știute:

1. A fost căsătorit cu verișoara sa

Și nu numai că era verișoara sa primară, dar avea 13 ani, în timp ce el avea 27. Da, știu că probabil veți spune că acelea erau vremurile, dar eu cred doar că nicio altă femeie nu ar fi trecut peste faptul că nu era altceva decât un scriitor sărac. Talentat. Da, foarte talentat. Dar sărac. Timpuri materialiste…

Oricum, soția sa a murit de tuberculoză la vârsta de 24 de ani.

2. Era orfan

S-a născut într-o familie plină de artiști, frații săi fiind scriitori talentați. De asemenea, părinții săi erau actori și lucrau la un teatru shakespearian când s-a născut Edgar. (Se crede că părinții lui l-au numit după unul dintre personajele lui Shakespeare.)

Totul a fost distractiv, până când bebe Edgar a împlinit 3 ani. Părinții lui au murit, iar el a fost adoptat de un cuplu bogat, John Allan și soția sa Francis. L-au botezat pe băiat cu numele Edgar Allan Poe.

3. A inventat o nouă profesie

Acum este cunoscut ca primul scriitor american care și-a menținut vreodată doar această slujbă (chiar dacă murea de foame și rămânea mereu fără bani). Ideea e că, în copilărie, și-a găsit inspirația în operele scriitorilor britanici (cea mai mare parte în cele ale lui Lord Byron) visul său era ca, într-o zi, ar putea fi capabil să transforme scrisul într-un job cu normă întreagă. Totuși, nu a reușit să facă acest lucru până când nu a publicat poemul „Corbul”.

Tatăl său adoptiv, totuși, fiind negustor, și-a dorit ca și fiul său să-i urmeze calea în afaceri. Când i-a devenit clar că Edgar nu era dispus să urmeze acest tip de carieră, și-a dezmoștenit fiul, lăsând toți banii unui copil pe care nu l-a cunoscut niciodată.

4. Moartea sa rămâne o situație confuză

Dar ce alt sfârșit i s-ar fi potrivit mai bine unui astfel de tip?

În 1849, Poe a dispărut timp de cinci zile și a fost găsit „mai prost îmbrăcat” și delirând, în Baltimore. A fost dus la spital unde a murit la scurt timp, la vârsta de 40 de ani. Nu a fost efectuată nicio autopsie, cauza decesului a fost listată ca o vagă „congestie a creierului” și a fost înmormântat două zile mai târziu. Experții și savanții au făcut tot felul de presupuneri, de la crimă și rabie la dipsomanie și otrăvirea cu monoxid de carbon ca motiv al decesului său, dar până în prezent, cauza morții lui Edgar Allan Poe rămâne un mister.

5. Conform lui Kaplan, Edgar a fost un “Înșelător, mincinos, impostor și plagiator”

Poe, așa cum susținea el, a fost cel mai bun în ceea ce privește înșelăciunea și perversiunea. În viața sa și chiar în felul său de a negocia moartea, Poe a fost un captiv al diavolului perversității. Dar cu arta ca scut, tărâmurile perversității au devenit un refugiu pentru sufletul său tulburat…

Perversiunea este o strategie complexă a minții, cu principiile sale unice pentru reglementarea negocierilor dintre dorință și autoritate. Pentru a-și atinge obiectivele, strategia perversă folosește mecanisme de mistificare, ascundere și iluzie, dispozitive caracteristice poveștilor lui Edgar Allan Poe.

6. Este “părintele” romanelor detective

După ce a scris „Crimele din Rue Morgue”, Edgar a oferit lumii literaturii ceva nou și ciudat. Ceva pe care cititorii nu-l mai experimentserș până atunci: un roman detectiv, dând astfel naștere unui gen cu totul nou de carte, care a început să fie adoptat de scriitori, ca în cazul creației lui Sherlock Holmes sau a lui Hercule Poirot. Desigur, cartea a fost scrisă folosind aceleași instrumente ca și poeziile și povestirile sale de groază: descrieri terifiante, moduri înfiorătoare de a muri, o mentalitate întunecată, dar rațională a personajului negativ și o filosofie ciudată.

7. Dușmanul său i-a scris necrologul

Unul dintre rivalii profesionali și personali ai lui Poe, Rufus Wilmot Griswold, a scris un necrolog lung pentru inamicul său, care a fost atât de calomnios, încât Griswold l-a semnat cu un pseudonim. Articolul îl înfățișa pe Poe ca un dependent de opiu nebun, bețiv, care se bazează în cele mai întunecate povești ale sale pe experiența personală. Griswold a extins această relatare într-o scurtă memorie a autorului, iar imaginea distorsionată a lui Griswold despre Poe a influențat opinia populară a autorului timp de peste un secol.

8. Pisica lui Poe nu a putut trăi fără stăpânul său

După ce soacra lui Poe a aflat despre moartea sa, ea a găsit, de asemenea, pisica și cea mai bună prietenă a lui, Catterina, moartă.

9. Se referea la el însuși drept “Eddy”

Numele „Poe” evocă instantaneu imagini ale nebunilor care îngropă victime în interiorul zidurilor și corbilor cocoțați deasupra ușilor camerei, iar „Edgar” are o sonoritate gotică relevantă. Cu toate acestea, în scrisorile adresate femeilor pe care le iubea, Poe se referea adesea la el însuși drept „Eddy” – un apelativ mai drăguț și mai băiețesc.

10. A fost atlet

S-ar putea presupune că un autor faimos pentru poveștile sale despre macabru și-ar fi petrecut anii adolescenței ca un băiat gotic înfricoșător. Deși este adevărat într-o anumită măsură, tânărul Poe era, de asemenea, cunoscut pentru a concura în alergare, box și sărituri în lungime. Când avea cincisprezece ani, și-a atins faima locală înotând șase mile pe James River din Virginia.

11. Unii oameni cred că Poe ar fi fost dependent de opium

Mulți dintre protagoniștii lui Poe au folosit opiu, dar mitul potrivit căruia Poe însuși era dependent de droguri a apărut probabil în 1845 când un editor i-a comparat opera cu „revărsările ciudate ale unui consumator de opiu”. Doi medici care l-au cunoscut au declarat că nu au văzut niciodată indicii că Poe ar folosi drogul – și unul dintre acei doi bărbați, doctorul Thomas Dunn English, l-a urât pe Poe la fel de mult ca Rufus Wilmot Griswold!

12. Reputația lui Poe de dereglat psihic a fost inventată de rivalul său

La două zile după moartea lui Poe, New York Daily Tribune a publicat un necrolog scris pentru el de un bărbat care se numea „Ludwig”. Printre alte afirmații, articolul spunea despre Poe: „A umblat pe străzi, în nebunie sau melancolie, cu buzele care se mișcau în blesteme indistincte”. În realitate, Ludwig era rivalul amar al lui Poe, Rufus Wilmot Griswold, scriitor, editor și critic literar – unul dintre numeroșii dușmani pe care Poe i-a făcut ca urmare a propriei sale lucrări de critică.
În 1850, Griswold a publicat prima biografie a lui Poe, „Memoriile autorului”, o piesă zdrobitoare umplută cu fabricații și scrisori falsificate care bântuie reputația lui Poe până în prezent.

13. Poe a continuat să scrie chiar și după moarte

Cel puțin, dacă alegeți să credeți afirmația destul de ciudată a lui Lizzie Doten, mediumul psihic a cărui carte din 1863, Poems from the Inner Life, a inclus poezii pe care Doten a susținut că le-a primit de la fantoma lui Edgar Allan Poe. Poate că Doten a adulmecat șansa de a spori popularitatea propriilor sale versuri destul de mediocre prin folosirea numelui lui Poe. Sau … cine știe? Personal, nu m-aș mira dacă acest lucru ar fi adevărat!

14. A avut o pasiune distrugătoare pentru jocurile de noroc

Acesta este motivul pentru care a renunțat la universitate, după doar un semestru petrecut acolo. Tatăl său adoptiv a insistat să continue studiile, dar la un colegiu militar. Edgar, așa cum era de așteptat, a refuzat și a ales să  rămână doar cu liceul absolvit.

Notă de final:

Chiar sper că v-a plăcut acest articol! Vă rog să-mi spuneți în comentarii care este lucrul vostru preferat despre Edgar, dar și despre ce scriitor ați vrea să fie următorul articol. 🙃

LOL (Lots Of Love), ♡Patry

Surse de documentare:

http://youtube.com/WeirdHistory

http://www.treehugger.com

http://youtube.com/MinuteLearning

http://www.biography.com

http://interestingliterature.com

8 Comments

  1. Priyasha says:

    Great factss🧞‍♂️

    Liked by 1 person

    1. Thank youu🥰

      Like

  2. Great list! Catterina is such a great name for a cat.

    Liked by 1 person

    1. Thank you! I like that cat’s name, too :))

      Like

  3. Thanks for sharing your blog with us.

    Liked by 1 person

    1. Thanks for checking it out 😊

      Liked by 1 person

  4. Heather W says:

    One would think he “would have spent his teen years as an angsty Goth boy”. This is perfect!

    Liked by 1 person

    1. Ahhh, yes!! I loved that part, too!😁🥰

      Like

Leave a Comment